top of page

Hoe emotie opgeslagen wordt in het lichaam, en lijfelijk er ook weer uit kan komen.

Een tekst over kundalini en fysieke onlading van spanning.
Door Arnout Gielen, lichaamsgericht psycholoog.

Vroeger noemde mensen lijfelijke ontlading 'kundalini'.

Kundalini-energie is volgens veel spirituele tradities een krachtige en vitale levensenergie die in ieder van ons schuilt. Het wordt vaak voorgesteld als een opgerolde slang aan de basis van de ruggengraat. Wanneer deze energie wordt "geactiveerd" of "ontwaakt", kan ze omhoog langs de ruggengraat bewegen door verschillende energiecentra, ook wel chakra's genoemd.

​

Een eenvoudige manier om dit te begrijpen, is door te denken aan een slapende energie die kan ontwaakt worden door verschillende technieken zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, en soms door spontane ervaringen.

​

Wanneer uw 'kundalini geactiveerd is', heb je jezelf geleerd dat het 'ok' is om ontlading van opgeslagen spanning via het lichaam toe te laten in veilige contexten. Deze ontlading van spanning gebeurd spontaan: schokkend, schreeuwend, wenend, lachend, gapend, geeuwend, ... De opgeslagen spanning mag eruit komen.

​

Wanneer deze spanning uit ons systeem is, dan kan alles in je lichaam veel gemakkelijker stromen, dan ga je letterlijk meer energie/levenslust voelen.

​​

Vroeger werd dit via geloof of subjectieve observaties benaderd als iets dat een stap is richting 'verlichting'. Gelukkig kunnen we nu er naar kijken vanuit een wetenschappelijk kader.

​​​

Hoe kunnen we kundalini wetenschappelijk benaderen?

Elk mens slaat emotionele spanning op in het lichaam in de vorm van 'miofasciale spanning'. Ons weefsel (spieren en bindweefsel) wordt harder en stijver als we lang in een context zitten waarin we ons niet veilig voelen/gespannen voelen.

​

In wetenschappelijke taal is een ontspannen gevoel (veilig en verbonden gevoel) een 'ventale nervus vagus activatie'. Deze activatie is meetbaar geworden. Veel mensen spenderen zeer weinig tijd in deze staat van ons autonome zenuwstelsel.

​

Wanneer we ons niet veilig/gespannen voelen, dan zijn we in sympatische activatie (vecht/vlucht) of dorsale nervus vagus activatie (freeze) van ons autonome zenuwstelsel. In deze gespannen 'staten van zijn' gaan onze hersenen het signaal geven aan ons miofasciaal weefsel dat we ons schrap moeten zetten, dat we onze spieren en bindweefsel moeten opspannen.

 

Wacht, Arnout, Ik geloof niet dat emotionele spanning opgeslagen wordt in het lichaam.

​

Goed. Hier zijn goede bronnen die deze stelling ondersteunen:​​​​​​​. Een enkele studie is niet voldoende bewijs. Een metaanalyse is al sterker bewijs, dit is een samengooien van veel wetenschappelijke studies rond eenzelfde onderwerp om krachtigere resultaten te bekomen, dit beschouw ik als een overtuigende bron.. Ook beschouw ik levenswerken van gerenomeerde wetenschappers aan erkende universiteiten als betrouwbare bronnen.

Copy of Copy of Quotes Monk-e.png

Bessel van der Kolk's onderzoek, met name in zijn boek "Het lichaam houdt de stand bij," onderzoekt hoe trauma invloed heeft op het lichaam, de hersenen en de geest. Hij benadrukt de rol van het lichaam bij het opslaan van traumatische herinneringen, wat gevolgen heeft voor het zenuwstelsel en bijdraagt aan verschillende fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Zijn werk benadrukt het belang van het aanpakken van de rol van het lichaam bij het herstel van trauma.

Dr. Gabor Maté legt uit dat langdurige emotionele stress en trauma het zenuwstelsel onder druk zetten, wat kan leiden tot fysieke klachten zoals chronische pijn, ontstekingen en auto-immuunziekten. Zijn benadering beklemtoont het belang van holistische geneeskunde, waar lichaam en geest als één geheel worden gezien.

​

Een uitgebreide bron van onderzoek is te lezen in zijn boek "When the body says no."

Peter A. Levine is bekend vanwege zijn werk op het gebied van trauma en pleitte voor somatische ervaringen, met nadruk op de fysieke sensaties van trauma. Zijn "Somatic Experiencing"-benadering toont aan hoe lichamelijke reacties op trauma kunnen helpen bij het verwerken en loslaten van diepe stress.

​

Zijn levenswerk heeft hij heel mooi kunnen samenvatten in zijn boek "In an unspoken voice".

"Practices die yoga-asana's omvatten, lijken geassocieerd te zijn met een verbeterde regulatie van het sympathische zenuwstelsel en het hypothalamus-hypofyse-bijnier systeem in verschillende populaties."

"Onderzoek naar SE heeft aangetoond dat deze methode effectief is in het reguleren van het autonome zenuwstelsel en het verminderen van stressgerelateerde klachten. SE werkt met lichamelijke sensaties, zoals warmte, tintelingen en veranderingen in hartslag of ademhaling, om opgebouwde spanningen te ontladen."

Dit is een expert op het gebied van lichaamsgerichte therapie, heeft aangetoond dat deze therapievorm effectief is door middel van zijn uitgebreide onderzoek en praktijkervaring. Hij heeft een geïntegreerde benadering ontwikkeld die zich richt op het behandelen van stress, psychosomatische klachten en trauma door middel van lichaamswerk en psychotherapie.

​

Calsius heeft verschillende studies en publicaties op zijn naam staan waarin hij de effectiviteit van lichaamsgerichte therapie beschrijft. 

​

Een goede aanrader voor zijn werk is het boek "Werken met een lichaam dat moeilijk doet"

Klinkt fancy, al die meta analyses en levenslange studies die neergepend zijn in boeken. Maar wat bedoel ik met 'niet veilig voelen' als reden voor lichamelijke spanning?

- Wanneer we lang 'ons vaak gehaast voelen

- Wanneer we lang angstig zijn (of 'op uw hoede')

- Wanneer we lang gefrustreerd zijn

- Wanneer we lang verdrietig zijn

- ...​​

​​

Langdurig in een onveilig aanvoelende omgeving vertoeven maakt ons lichaam dus harder, stijver en pijnlijker. Emotionele spanning wordt opgeslagen in ons weefsel.

​

Ons lichaam wil deze spanning ontladen. Honden zie je vaak de spanning van zicht af schudden. Eender welk zoogdier of reptiel doet dit, behalve mensen, we zijn te 'geculturaliseerd'. Gapen en geeuwen is iets anders dat eender welk zoogdier of reptiel doet om te 'ontladen'. Blaffen en grommen doet eender welk zoogdier of reptiel. Lees 'In an unspoken voice' door Dr. Peter Levine voor meer duiding).

​

Mensen die lang enorm boos rondlopen, beginnen na lang genoeg onderdrukking te slaan, stampen en roepen. Mensen die lang verdriet hebben vast gehouden, beginnen vaak oncontroleerbaar te huilen. We worden 'gek'.

​

Deze natuurlijke ontladings-responsen onderdrukken leidt naar zeer verkleefd miofasciaal weefsel. Wat volgens veel onderzoek leidt naar een heel plethora van ziekten en chronische aandoeningen (van fibromialgie tot veel verschillende kankers, lees 'when the body says no' van Dr. Gabor Maté).

​

Spontane 'kundalini activatie' wordt meestal dus getriggerd door lang gespannen rondlopen, en wanneer het lichaam het overneemt om spanning te ontladen.

Wanneer lijfelijke ontlading van spanning spontaan gebeurt.

Spontane kundalini-activaties kunnen soms gebeuren zonder dat iemand bewust deelneemt aan 'spirituele oefeningen'. Deze onvrijwillige of onverwachte activeringen kunnen worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren en is meestal niet enorm levensveranderend omdat ze niet bewust wordt ervaren, en heeft vaak zelfs een averechts effect (er komt schaamte, of nieuw trauma.

​

Hier zijn enkele mogelijke situaties:

​​​

  1. Intense Emotionele Ervaringen: Zeer krachtige emoties, zoals intense vreugde, boosheid, verdriet, angst of stress, kunnen soms een spontane kundalini-activatie veroorzaken. 

    • Wanneer je schaterlacht dan begin je te schokken van vreugde.

    • Wanneer je een intens orgasme hebt kan je hele lichaam beginnen te schokken en naschokken.

    • Wanneer je enorm boos bent, dan tril je van de boosheid.

    • Wanneer je enorm droevig bent, dan schok je van verdriet.
      • In de context van boosheid of verdriet komt er vaak een hele hoop schaamte direct na de episode, de lijfelijke ontlading wordt dan helaas direct ontdaan met veel nieuwe emotionele spanning.
  2. Trauma of Schok: Fysiek of emotioneel trauma kan de energie ontketenen. Dit kan gebeuren na een ongeval, verlies of een andere schokkende gebeurtenis. 

    • Zo gebeurt het vaak wanneer iemand een accident meemaakt, flauw valt, en wakker wordt in het ziekenhuis, dat deze persoon oncontroleerbaar begint te trillen om de opgeslagen trauma energie terug te lossen. Dit natuurlijk proces (wat heftig is) onderdrukken of verdoven resulteert in de ontwikkeling van PTSS (post traumatische stress stoornis).

    • Een extremer voorbeeld: mensen die het label 'schizofrenie' krijgen hebben vaak het symptoom 'catatonie', wat een lijfelijke respons is om alle emotioneel leed weer terug uit het lichaam te laten. Deze zwaar getraumatiseerde mensen gaan spontaan de volgende gedragingen stellen, die raar zijn, dus ze worden verdoofd.

      • Poseren: Spontaan vasthouden van een houding tegen de zwaartekracht in.

      • Motorische maniërismen: Vreemde, overdreven karikaturen van normale handelingen.

      • Motorische stereotypieën: Repeterende, abnormaal frequente, niet-doelgerichte bewegingen.

  3. Natuurlijke Gevoeligheid: Sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor energieën en kunnen spontane activaties ervaren zonder duidelijke triggers.

    • In het oosten werd dit karma uit vorige levens genoemd, epigenetica noemt het nu "genetisch overgedragen trauma".

  4. Omgeving of Geografische Locaties: Sommige spirituele plaatsen of krachtige natuurgebieden kunnen bijdragen aan spontane activaties.

    • Doorheen culturen, religies en landen creëert men 'krachtplekken' waar rituelen plaats vinden. Hoe meer moois op zo'n krachtplek gebeurt, hoe mooier de plek gedragen en verzorgd wordt, hoe krachtiger de plek wordt. Dit is een subjectieve observatie van mezelf. ​

  5. Geavanceerde Spirituele Ervaringen: Als iemand eerder intensieve spirituele oefeningen heeft gedaan, kan de energie op een later moment spontaan worden geactiveerd.

    • Na een psychedelische reis met 'paddos', die een kundalini ervaring heeft getriggerd, rapporteren mensen die dit hebben meegemaakt dat ze soms weer terug in hun 'trip' lijken te zitten.​

​​

​

Het is belangrijk voor iemand die een spontane kundalini-activatie ervaart om kalm te blijven en indien nodig begeleiding te zoeken van ervaren lichaamswerkers, zodat ze de energie op een veilige manier kunnen integreren.

​

Je bent dus niet gek aan het worden. Er moet gewoon opgeslagen spanning uit uw systeem.

​

Het is goed om dit in een veilige context te laten gebeuren. 

​

Veel lichaamswerkers in de tempel bieden deze ruimte one-on-one, en alle groepsessies in de tempel leiden ons lichaam naar de 'veilige staat van zijn'.

Arnout lichaamswerk_7_edited.jpg
Astrid Alders-77.jpg

Hoe voelt zo'n activatie?

Vaak gaat de bewuste activering van kundalini gepaard met een intense fysieke en mentale beleving.

​​

Fysieke en mentale beleving:

  1. Rillingen of trillingen: energie die langs de ruggengraat omhoog beweegt.

  2. Veranderingen in ademhaling: Diepere of onregelmatige ademhaling tijdens meditatie of zelfs in rusttoestand.

  3. Warmte: Gevoel van warmte of hitte in verschillende delen van het lichaam, vaak in de ruggengraat of in de buurt van de chakra's (energiecentra van het lichaam).

  4. Ongewone lichamelijke bewegingen: Spontane bewegingen zoals het schudden van het lichaam.

  5. Verhoogde zintuiglijke waarneming: Meer acute zintuiglijke ervaringen, zoals scherpere visie of geluiden die intenser lijken.

  6. Levendige dromen of visioenen: Meer gedetailleerde en intense dromen, soms met symbolische betekenissen.

  7. Spirituele ervaringen: Gevoelens van verbondenheid met het universum of momenten van diepe spirituele inzichten.

 

Een kundalini-activatie kan overweldigend zijn, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn en begeleiding te zoeken van ervaren beoefenaars als je denkt dat je deze ervaring doormaakt.

​​

Deze activering kan zorgen voor een groter bewustzijn, persoonlijke groei en spirituele ontwaking.

Veel mensen blijven hangen in hun 'ontwaking'.

Zoals zonet gezegd, deze kundalini activering kan zorgen voor een groter bewustzijn, persoonlijke groei en spirituele ontwaking.

​

Dit voelt als iets enorm speciaals wanneer deze activatie omarmd wordt:

- Mensen beginnen te dromen en betekenis achter ervaringen te zien,

- Ze gaan meer genuanceerd kunnen benoemen van wat er leeft

- Mensen beginnen energieën te voelen stromen in hun lichaam, en voelen waar het vast zit

- Het wordt vaak moeilijk om irrationele, zelfdestructieve patronen vol te houden, die je ervoor niet zag

- Ze worden bewust van hoe enorm gespannen iedereen rondom hen is

- Er komt besef van hoe iedereen zichzelf vaak 'in een keurslijf' forceert', een masker opzet

​​​

Het toegenomen besef van wat spanning is, en van hoe het wil en kan ontladen, kan leiden tot een afstand nemen van de 'gekke prestatie-maatschappij'.

​

Zo zijn er veel 'cults' ontstaan in het verleden die ver weg van de realiteit gingen leven met andere 'gelijkgezinden'.

​​

Uw vermogen tot fijngevoeligheid, en vermogen tot ontlading van spanning is een superkracht is relatief tot mensen die dit nog niet hebben geleerd. Maar dit is niets meer dan eender welk ander zoogdier en reptiel al vanaf hun geboorte kan, voelt en doet. Het is belangrijk dat je beseft dat dit niet speciaal is, dat dit heel gewoon hoort te zijn.

​​

Gaan samen zitten in een bos met andere 'ontwaakte mensen' gaat u niet verder naar verbinding brengen met alles. Het gaat enkel u weghouden van wat u triggert, van uw trauma.

 

En hiermee is uw trauma nog niet opgelost. Dit wegvluchten komt soms zelfs onafgestemd over voor uw omgeving: Uit de hoogte, veroordelend, ...

​​

Eens we ons lichaam kunnen toelaten om te ontladen, dan begint ons 'helingsproces' pas.

​

Dan kunnen we leren om beter om te kunnen met wat moeilijk is. Dan kunnen we leren dansen met alles op ons pad. Dan kunnen we beginnen de schoonheid in alles te leren zien. Ook in de gekte van het alledaags bestaan, want het leven is nu eenmaal niet altijd 'zoals op vakantie'.

Arnout lichaamswerk_8.jpg
Image by Tyler Milligan

Wat als de activatie niet lukt?

Voor veel mensen is het moeilijk om naar 'kundalini activatie' toe te gaan.
 

En dan lig je daar, tijdens een workshop, heftig te ademen, te schudden, ... Maar er gebeurt maar niets. Of er is zelfs meer  verkramping, mentale onrust, en spanning. En dit vaak terwijl je anderen helemaal 'in proces ziet gaan' (kronkelen, schreeuwen, slaan, trillen, ...).

​​

We hebben vaak geleerd dat het goed is om heftige emotie in te slikken. Om dat wat u in beweging wilt zetten, onbewust te onderdrukken. Dit doen we onbewust wanneer het lang niet veilig was om de natuurlijke impulsen van ons lichaam zijn gang te laten gaan. Dan zijn we geconditioneerd om onszelf (onbewust) in te houden.
​​

Als dit bij u het geval is: 

- spendeer wat meer tijd in een plek als de monke temple, met de relevante practices, voor uw thema waarrond je spanning hebt​

​

​

​

- laat uzelf toe om meer naar voelen en ontspannen te gaan op deze plek, eerst via rustgevende practices zodat je leert ontspannen

- Wordt comfortabeler met uw eigen expressie, intuïtieve dans werkt hiervoor

- zie hoe anderen ruimte durven nemen tijdens kundalini-activerende oefeningen

​​

Wetenschappelijk gezien: 'niet naar ontlading kunnen komen' komt omdat een ventrale 'nervus vagus activatie' vaak een vereiste is om naar ontlading te kunnen gaan. Yoga en andere grondende practices (waarbij we rustgevend ademen en focussen op spanning uit ons lichaam te stretchen en tegelijkertijd lichaamsgewaarzijn oefenen) maken het meer mogelijk om in een veilige staat van het zenuwstelsel te komen. Eens we ons veilig voelen, dan pas kan ons lichaam spanning ontladen. Een gazelle gaat namelijk ook niet trillen schudden en gapen wanneer er nog een leeuwin achter haar aan zit. Een gazelle gaat dan lopen.

​

En na een tijdje komt het los.

​

Een versnelling van dit proces kan dus via alles wat we doen in de tempel en via de workshops/lessen op de volgende pagina:

Wil je jezelf ruimte geven om energie te deblokkeren?

Om trauma te lossen uit uw weefsel?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Thanks!

Monke Temple Hasselt

Oude Kuringerbaan 93, Hasselt.
Dit is een groot gebouw in een woonwijk.
Tussen 2 huizen inrijden in een smal steegje.
Er is veel parkeerplaats aan het gebouw.

  • Facebook
  • Instagram
Monke Logo-01.png

De Monke Temple is deel van Monke Circle BV (BE1007.371.526)

bottom of page